2011. szeptember 29., csütörtök

Isten szemével látni


Az utóbbi időben több olyan tapasztalatom is volt, amikor emberekről külsőre egészen mást lehetett gondolni, mint ami valójában bennük volt. Ezeket a tapasztalataimat szeretném veletek megosztani.

Egy alkalommal könyvevangélista munkát végeztünk egyik barátommal, abban a faluban, ahol az iskolánk is van. Utunkat úgy terveztük, hogy ne kelljen nagy kerülőt tennünk azokhoz az utcákhoz, ahol végül szeretnénk házról-házra dolgozni. Ennek érdekében gondoltuk, hogy rövidítésképpen átmegyünk egy sertésfeldolgozó-genetikai üzemen. Ahogy haladtunk át az udvarán a barátom megállt és rám nézett: akkor ide bemegyünk, ugye? – kérdezte. Különböző gondolatok kezdtek zakatolni a fejemben: Ide? Egy „disznótelepen” áruljunk lelki témájú könyveket? Inkább menjünk a házakhoz – válaszoltam…de nem jutottam tovább két lépésnél, mikor erősen rám tört a gondolat, hogy egy próbát azért megérne… Végül is bementünk. Kedvesen fogadtak és sajnálattal közölték, hogy most éppen kevés dolgozó van bent az irodán, de nekik azért mutassuk meg a könyveinket. A végeredmény megszégyenítő volt: mindenki, aki bent volt vett könyvet. Végül elgondolkoztam: én valamelyest előítélettel voltam irántuk, hogy „disznótelepen” úgysem érdekelnek senkit a könyvek, ők viszont nem voltak előítélettel irántunk, hogy nem akarjuk-e becsapni, vagy megtéríteni őket. Ekkor kezdem el gondolkozni, azon, hogy senki felé ne legyenek előítéleteim a külső alapján.

Később szintén könyvekkel dolgoztunk, ekkor már otthon, Gyulán. Magas hivatalokba jutottunk be, sok intézményt felügyelő szociális központokban és egyéb olyan helyeken, ahol sok művelt embert lehet elérni. Azonban a legjobb beszélgetéseink egyszerű emberekkel alakultak ki. Úgymint, egy pizzás fiúval, akinek a Biblia tíz vázlatpróféciája keltette fel az érdeklődését a katalógusból és meg is vette tőlünk az arról szóló könyvet. Nem néztem volna ki belőle, hogy érdeklik ilyen dolgok, úgymint abból a manikűrös hölgyből sem, aki miután örömmel fogadott minket és vásárolt egy életmódról szóló könyvet, kifejtette, hogy fontos elhívatást érez a kuncsaftjai lelkigondozására. Éppen egy olyan hölggyel való beszélgetésre készült, akinek nemrégen halt meg a férje, ezért kérte, hogy 10 perccel hamarabb engedjük, hogy lélekben készülhessen rá. Pizzás és manikűrös volt tehát a legérdeklődőbb az aznapi munkánk során.

A harmadik tapasztalatom ezzel a témával kapcsolatban néhány napja történt. A biciklimen kellet egy kis munkához kérnem egy szerelő barátom segítségét. Mikor odamentem a munkására bízta, hogy javítsa meg nekem. Ez a fiú körülbelül korombeli volt. Külsőre nem sok minden árulkodott az Isten iránti érdeklődéséről: kopasz fej, halálfejes fülbevaló, tetoválás, metál zene a telefonjából a műhelyasztalon. Én azért nem zavartattam magam, kezdeményeztem a beszélgetést először csak a biciklikről. Egyszer csak azonban témát váltott: És akkor te pap leszel? – kérdezte. Kicsit zavarba jöttem, mert nálunk nem pont ezzel a kifejezéssel mondják azt, amire én készülök, de végül mondtam, hogy igen. És az jó? – folytatta…láttam, hogy tényleg érdekli valamennyire a téma, ezért részletesebb válaszokat adtam neki. Kiderült, hogy ő is hisz Istenben és nagyon tiszteli is, igyekszik kerülni minden fajta, akár nem szavakban, hanem tettekben megnyilvánuló tiszteletlenséget is Isten iránt, és ezt a gyakorlatot követi az imádságaiban is. Az elején láttam, hogy azért kicsit furcsállta, hogy ilyen fiatalon erre adom a fejem, hogy ez legyen a foglalkozásom, azért is kérdezte, hogy jó-e az hogy én „pap” leszek. A beszélgetés végén pedig azt mondta: Ez tényleg jó, most már érti, hogy jó, hogy én erre szánom magam.

Ezek után a tapasztalatok után elhatároztam, hogy senkiről nem fogok gondolni semmit, amíg nem ismerem, hanem inkább mindig azt igyekszem látni, hogy mivé válhat. Kérem Istentől, hogy segítsen az Ő szemével látni. Ugyanakkor hálát is adok neki, amiért részese lehettem annak a munkának, amit Ő csodálatosan végez ezekben az emberekben.

2 megjegyzés:

  1. Ez tanulságos és elgondolkodtató. Köszönöm, hogy leírtad. Próbálom majd én is szem előtt tartani ezt.

    VálaszTörlés
  2. Hmm, ez aztán érdekes! De hiányoznak az ilyen fajta tapasztalatok! Egyrészt átélni is jó volna, másrészt gyülekezetben ezeket elmesélni.
    Ádám, csak így tovább! Remélem mielőbb tudok csatlakozni.
    Eddig vártam, hogy fix helyen lakjak, és ott tudjak tanulmányt adni, de lehet hogy nem kell tovább várni.

    VálaszTörlés